AMD Epyc processzorral szerelt virtuális gépek (VPS) jelennek meg hamarosan az Azure Marketplace-en!

Legutóbb Azure Data Box Gateway teszteltünk (szintén VPS -ként működik csak a földön), most kipróbáltuk az új AMD processzoros konfigurációkat.

Azure VM konfigurációk

Szeretjük tesztelni az újdonságokat, mert sokan használnak Azure VPS szolgáltatást és mi is szeretnénk hamarosan feltenni a saját VPS árlistánkra is!

Az új VPS gépcsalád a D valamint az E kategória tagjai közé sorolódik majd be. Minimális különbséggel, az AMD-s konfigok kapnak egy “a” jelölést.

[table id=7 /]

bővebben a gép méretekről és a konfigurációkról itt lehet olvasni.

Hogyan próbálhatom ki?

Akik szeretnék a megjelenés előtt kipróbálni az új gépméreteket, azok jelentkezhetnek ezen a linken: Click here to sign up for the preview.

Az Azure AMD VPS konfigurációk jelenleg csak az East US régióban érhetők el és csak előzetes verzióban!

Mennyibe fog ez kerülni nekem?

A preview árazás nagyon kedvező, a szokásos kb. 50%-os engedménnyel számolva így alakul jelenleg:

[table id=8 /]

Tapasztalatok

Mi is kipróbáltuk az AMD VPS konfigurációt és telepítettünk egy Standard_D2as_v3 gépet Windows Server 2019-el. Összehasonlítottuk a teljesítményt egy Standard_D2s_v3 Intel VPS konfigurációval.

Ezekből az árakból kiindulva és összehasonlítva a két géptípust, megállapíthatjuk, hogy kb. azonos áron fogjuk kapni az AMD és az Intel konfigurációkat (minimális eltérés azért lesz). Ezért (is) lesz fontos, hogy milyen teljesítmény jár majd az adott workloadokhoz.

Azon előfizetésekben, ahol a Microsoft engedélyezte a preview lehetőséget, választhatunk Dxa/Dxas VPS méreteket:

AMD Epyc - Azure Standard D2as_v3

 

 

 

 

A task managerben megtekintve láthatjuk, hogy a host gép egy 32 magos CPU-val van felszerelve, ebből kaptunk mi most 2 virtuális magot:

AMD Epyc Azure VM - Azure AMD Preview

 

 

 

 

 

A CPU teszthez az ingyenes CPU-Z-t használtuk. Nem az volt most a lényeg, hogy nagyon szofisztikáljuk a tesztet, inkább csak érdekességképpen mutatjuk meg az eredményeket:

AMD Epyc 7452 - Azure AMD Preview CPU-Z teszt, hogyan viselkedett az AMD Epyc processszor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AMD Epyc 7452

Intel Xeon E5-2673 - Azure AMD Preview, leteszteltük, hogyan viselkedik az Intel Xeon processzor az AMD Epyc-el szemben

Intel Xeon E5-2673

Konklúzió

Természetesen ebből a VPS tesztből hosszútávú következtetéseket nem érdemes levonni, inkább csak érdekesség miatt készült. Ez eredményeket az is befolyásolhatja, hogy az Intel konfiguráció Hyper-threaded, míg az AMD esetében nem tudjuk, hogy már engedélyezve van-e, vagy a jövőben lesz-e engedélyezve hasonló opció?

Hosszú távon viszont a fogyasztóknak lesz jobb, hogy újból elérhető mindkét nagy gyártó erőforrása az Azure-ben és ki-ki a saját igényeinek, preferenciájának megfelelően választhat VPS erőforrásokat a Microsoft felhőjéből.

Mikortól használható?

Egyelőre pontos megjelenési dátumot nem közölt a Microsoft, sőt felhívták a figyelmünket, hogy ezen konfigurációk teljesítménye még változhat, jelenleg illesztik és tesztelik a gépeket és az operációs rendszereket.

Akik úgy döntenek, hogy élnek a teszt lehetőséggel, bártan adjanak visszajelzést a csapatnak a következő linken: Azure AMD Preview Feedback

Király István

Azure MVPr

KingSol Zrt.