Még, még, még! Ennyi nem elég!

Az eddigi Azure Reservation opciók használatával a hosszútávra előre leköthetők Azure kapacitások már eddig is sokat tudtak segíteni a költségtervezésben és a költségoptimalizációban. Szerencsére új Azure Reservation lehetőségek tekintetében is fejlődött a Microsoft Cloud. Szeretnénk bemutatni néhány közelmúltban megjelent további lehetőséget, ami tovább segítheti a spórolást!

Blob Storage (GPv2) és Azure Data Lake Storage (Gen2)

Az Azure-ben történő adattárolási költségeken akár a 38%-ot megspórolhatunk. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy Azure Reservation használatával le tudjuk kötni egy vagy akár három évre előre a szükséges kapacitásokat. Az előre rezervált kapacitások igény szerint 100 TB és 1 PB egységekben megvásárolhatok hot, cool, és archive tároló rétegekében is. A költség konstrukciók rugalmasak. A díjfizetés könnyedén a cash flow-hoz igazítható. Természetesen lehetséges a havi részletfizetés, de a teljes költséget előzetesen is ki lehet fizetni.

Data storage tekintetében az Azure Reservation automatikusan az Azure Blob-ban (GPv2) és az Azure Data Lake Storage-ban (Gen2) tárolt adatokra vonatkozik. A rezervációk, óránként lépnek érvényben és a megkezdett órában tárolt összes adatra vonatkoznak. Itt lényeges megjegyezni, hogy a rezervált, de fel nem használt kapacitásokat nem lehet tovább vinni a következő időszakra, tehát ha nem kerülnek felhasználásra akkor elveszítjük őket.

Azure Reservation rugalmas kapacitásfoglalást tesz lehetővé, vagyis a foglalások módosíthatókat és akár törölhetők is, a tárolási igények megváltozása esetén. További részletek.

Azure Database for MySQL, PostgreSQL, and MariaDB

Az új Azure Reservation lehetőségek közül ez kínálja a legmagasabb arányú megtakarítást. Akár 51%-os költségmegtakarítás is lehetséges amennyiben előre lekötjük az Azure Database for MySQL, PostgreSQL, vagy MariaDB futtatásához szükséges számítási kapacitásokat. Általános és memória-optimalizált módon is működik, havonta történő fizetéssel.

Ez esetben is a már említett három adatbázis futtatása esetén automatikusan életbe lép az Azure Reservation. Természetesen csak akkor, ha előtte lekötöttük a számítási kapacitásokat, amik óra alapú elszámolással futnak. ???? Vigyázat! Itt sem íródnak jóvá az adott időszakra lekötött, de fel nem használt órák!

Az általános és memória-optimalizált rezervációkat oda-vissza felcserélhetők a vásárlás (lekötés) után bármikor. A rezerváció törlése esetén a költségek előre meghatározott hányada jár vissza.

Azure Data Explorer Markup reserved capacity

Maximálisan 30% költségcsökkentés jelent, ha Azure Data Explorer Markup szükségleteinket előzetesen lekötjük. Figyelnünk kell arra, hogy ez csak a markup meter-re vonatkozik, tehát az egyéb számítási és tárolási költségek külön számlázódnak. Persze ez nem akadályozhat meg bennünk abban, hogy külön rezerváljunk virtuális gépet és storage-ot is magunknak. ????  A fizetés ez esetben is havonta történik.

A rezerváció a lekötést követően azonnal működésbe lép a megfelelő klaszterekben. Itt is időalapú elszámolás működik. Szokás szerint minden megkezdett óra számít és a rezerváció módosítható vagy törölhető is, de a továbbvitele itt sem lehetséges. További részletek.

Premium SSD Managed Disks

Korábbi bejegyzéseinkbe részletesebben foglalkozunk Azure Standard SSD és Azure Ultra SSD lehetőségekkel. Most itt van egy 5%-os spórolást lehetőség Premium SSD Managed Disk használatával. Amennyiben persze előre rezerváljuk. Mindegy, hogy csatoljuk-e VM-hez vagy sem, itt is az óra alapú elszámolás működik. Az előre lekötött kapacitás módosítható és törölhető is, megváltozott igények estén. További részletek.

Remélem mindenki megtalálja az új Azure Reservation lehetőségek közül a számára legelőnyösebbet.  A felhő legyen veletek!

Berger Ádám

üzletfejlesztés & marketing

KingSol Zrt.

 

Bővebb információt itt találtok:

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/billing/billing-save-compute-costs-reservations

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/storage/blobs/storage-blob-reserved-capacity

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/data-explorer/pricing-reserved-capacity

https://docs.microsoft.com/hu-hu/azure/data-explorer/pricing-reserved-capacity

https://kingsol.hu/azure-standard-ssd/

https://kingsol.hu/azure-ultra-ssd/

https://docs.microsoft.com/hu-hu/azure/virtual-machines/windows/faq-for-disks#disk-reservation